Anuşabur

Standard

Anuşabur

(Aşure)

 

Malzemeler:

1 kg buğday

1250 gr şeker

300 gr Kuru üzüm

200 gr Kuru kayısı

1 fincan gülsuyu (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Buğday akşamdan ıslatılır. Sabaha süzülür, yıkanır ve kısık ateşte haşlanır. Buğday suyunu çektikçe ılık su eklenir. Haşlanınca ocak kapatılır. Tencere bezlerle sarılıp sıcak bir yerde (misal kalorifere yakın) 1 tam gün bekletilir. (Bune ermenicede “buğdayı gelin yapmak” denir.)

1 gün sonra buğday kısık ateşe konur. Sürekli ezilerek ve ılık su eklenerek pişirilir. Ezme işlemi, mevcut buğdayın yarısını mixerle ezip yarısı olduğu şekilde bırakılarak da yapılabilir. Bu durumda pişerken ezmeye gerek kalmaz.

Gülsuyu eklenir. En son şeker konur ve buğday şekeri emince üzüm kayısı eklenir.

Soğuyunca kaselere konur ve dolapta soğutularak yenir.

Nar taneleri, ceviz, findik, tarcinla suslenerek servis edilir.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s